In het altijd weer lezenswaardige boekje ‘Duizend wegen naar rust’ van David Baird staat het volgende:

Er wordt veel verwarring teweeggebracht
door degenen die erop staan
je ‘uit jezelf te halen’, terwijl de rust
die wij zoeken vaak alleen
kan worden gevonden door
in onszelf te kruipen.

En daar kunnen de donkere dagen van december en januari ons bij helpen. Gordijnen dicht, lampje aan, kachel op warm, iets lekkers te eten en drinken en dan verder even niets moeten, niets doen. Gewoon de gedachten hun gang laten gaan, ze volgen op hun soms warrige wegen, komen op (on)bekende plekken en zelf beslissen of je daar wilt blijven of niet. De rust ervaren van het loslaten van alle dwang, ‘gewoon’ door in jezelf te kruipen. Je hoeft er de deur niet voor uit, alleen de telefoon op stil zetten en jezelf de tijd gunnen van dat zo belangrijke ‘niksen’.