Solarfri betekent in het IJslands: ‘zomaar een dag vrij omdat de zon schijnt’. Zou de zon daar zo weinig schijnen dat je daar een dag vrij voor krijgt en dat het een eigen woord heeft? En is het al een oud woord of nog jong? Dat stond er niet bij.

De Nederlandse tegenhanger zou ‘ijsvrij’ kunnen zijn.

Het is grappig om over woorden na te denken, erover te lezen en dan te fantaseren hoe ze zijn ontstaan en wanneer. En wie heeft dat woord als eerste bedacht? Er worden nog altijd nieuwe woorden bedacht, maar Koot en Bie waren er in hun tijd meesters in. Soms maak ik in gedichten ook nieuwe woorden en dan hoor ik wel eens als commentaar: ‘dat woord bestaat niet.’ ‘Hoezo’, zeg ik dan, ‘het staat er toch? Dan bestaat het’.
Benieuwd of er nu met die lang droogte ook nieuwe woorden gaan komen om dat aan te duiden.