Ik kon het niet laten liggen: het prachtige boek ‘Tao te Ching’ van Lao Zi. Drie eeuwen voor onze jaartelling geschreven, maar het is alsof het van nu is. Er staan korte en langere teksten in die uitnodigen tot nadenken en zelf schrijven. Dat heb ik ook gedaan bij een van de eerste zinnen:

Wanneer alle mensen het eens zijn over de schoonheid van ’schoonheid’
Bestaat daarmee ook ‘lelijkheid’ “.

Ja, dat klinkt simpel. Maar dan te bedenken dat het al eeuwen voor onze jaartelling is vastgelegd, vind ik wonderbaarlijk. Ik heb dan in mijn hoofd dat de mensen nog primitief leefden, amper een taal hadden. Maar nee, er was al een hoogstaande beschaving, wijze ideeën van leermeesters als Lao Zi werden vastgelegd en verspreid. Hier dacht ik dus primitief.
Bestaat iets vanwege een vergelijking? En is dat altijd zo? Vinden we iets alleen fout omdat we ook het goed kennen en dat dat past binnen onze normen van goed? Is afwijkend dan ook fout of gewoon anders? En is lelijk altijd lelijk als je het niet mooi vindt? Is het dat we overal een etiket opplakken omdat we de wereld overzichtelijk willen maken? Houvast zoeken in zaken die niet snel te duiden zijn zonder opgelegde naam? Het kan in ieder geval lang nadenken voorkomen en twijfelen. Het is nu zo het is en het is zo omdat jij het zo noemt. Terecht dat ze zeggen: dè waarheid bestaat niet. Iedere mens heeft namelijk zijn eigen waarheid.