Wanneer je naar een bloem kijkt, naar de kleur, zonder er een naam aan te geven, zonder voorkeur of afkeur, zonder op wat voor manier ook een scherm tussen jezelf en dat ding dat je als bloem ziet, te schuiven, zonder het woord, zonder gedachte, dan heeft de bloem een uitzonderlijke kleur en schoonheid.

Krishnamurti

In India geboren spiritueel leraar 1895-1986

Zo zou ik eigenlijk ook naar kunst kunnen kijken, maar dat deed ik van de week niet. Door teksten bij het werk te lezen of naar een stem te luisteren die achtergrond informatie bij een schilderij gaf, keek ik zoals zij naar het werk hadden gekeken.

Eigenlijk zou ik eerst gewoon moeten rondlopen en het werk dat me het meest treft tot me moeten nemen om mogelijk daarna pas extra informatie erbij te halen. Soms geeft dat je een nieuw inzicht, soms een bevestiging of niets. Maar dan moet je alleen naar een tentoonstelling gaan, anders werkt dit niet.

Samen met nicht J. ben ik vandaag naar het Frans Halsmuseum geweest. Wat ben je toch bevoorrecht als er dicht in de buurt zulke musea zijn waar je binnenloopt met je museumjaarkaart. Je hoeft niet lang te blijven, je komt gewoon nog een keer terug. Zal ik zeker binnenkort nog een keer doen.