Deze week was de letter U aan de beurt en daar passen deze twee platanen mooi bij. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik in het midden wat takken heb weggehaald op de computer, maar dat mag, het is mijn foto.

Platanen, ik heb er altijd een zwak voor sinds ik ze voor het eerst overal in Zuid-Frankrijk zag. Maar ze zijn al sinds de Oudheid populair, toen als bron van schaduw in de landen rond de Middellandse Zee. Er is een beroemd verhaal over een plataan.

In 480 v.Chr. werd de Perzische koning Xerxes tijdens een veldtocht bevangen door de schoonheid van een plataan bij Sardes in Lydië (Turkije). Hij versierde de boom met gouden sieraden en andere offers en wees iemand aan die tot zijn dood voor de boom moest zorgen.

( Dit lees ik in het boek “De helende kracht van bomen”. Alleen vraag ik me in de laatste zin af op wie dat ‘ zijn’ slaat. Tot aan de dood van Xerxes, de bewaker of de boom?)

De boom staat symbool voor evenwicht en dat straalt hij ook wel uit vind ik.

Heb je pijnlijke ontstoken ogen, maak dan een compres van vers gestampte plataanbladeren. Heb je diarree en geen stopmiddel bij je, zoek een plataan en trek van wat bladeren thee en dat stopt de diarree.

Kortom, de plataan heeft voor ieder wat wils. Ik geniet vooral van zijn gevlekte schors en zijn vorm.