Afgelopen maandag scheen de zon en stond ik onder een enorme plataan met mijn nieuwe toestel. Even uitproberen natuurlijk. En als je later de plataan van een ander standpunt bekijkt, dan krijg je een heel ander beeld.

Ik herinner mij nog de eerste keer dat ik in Zuid-Frankrijk brede lanen zag met aan beide zijden platanen. Dat heeft indruk op me gemaakt. Maar de plataan heeft al eeuwen op allerlei mensen indruk gemaakt. Zo is er een bekende openingsaria uit de opera Serse van Händel waarin de bewondering voor de plataan en haar schaduw wordt bezongen.

Maar er zijn ook bomen die zo beroemd zijn dat ze een plek in de geschiedenis krijgen.
Er is in Tinjery, een dorp in Nagorno-Karabach, een 2036 jaar oude plataan die 54 meter hoog is en een omtrek heeft van 27 meter bij de basis. Er zit een holte in de boom met een oppervlakte van 44 m², waar meer dan 100 mensen tegelijk in kunnen. In de jaren 80 werd Tindjery gecertificeerd als de hoogste en oudste boom van de toenmalige Sovjet-Unie. Bij de boom ontspringt een waterbron die niet alleen de boom van water voorziet, maar al heel lang ook de landarbeiders.