Of ik mee wilde op excursie naar de Noord Zuidlijn in Amsterdam om te gaan fotograferen. Dat wilde ik wel en dus ging ik vanmorgen met de trein naar Amsterdam. Vijftien man/vrouw sterk had zich aangemeld en werd ontvangen met een film over de bouw door de jaren heen. Jammer genoeg was het geluid zo zacht dat we er niets van verstonden. Maar een deelnemer stapte op de computer af en wist het te fixen. Vooraf werd gezegd dat je een goede conditie moest hebben en geen last van hoogtevrees moest hebben. Tja, het eerste heb heb ik niet zo, het ander wel, maar ik waagde het erop. Na de film moesten we gele hesjes aan, een witte helm op en gele laarzen met ijzeren ondergrond. Allemaal voor onze veiligheid want er werd wel gewerkt.

We begonnen in een grote lege ruimte waar we de roltrappen al naar beneden klaar zagen liggen. De gids ging weer allerlei technische dingen vertellen en ik dacht: ik ga lekker fotograferen, die info zoek ik wel op internet op. Toen mijn fotomaatje en ik zo’n beetje klaar waren voegden we ons weer bij de groep, klaar om naar beneden te gaan, de werkvloer op, misschien de tunnel in. Maar groot was ieders teleurstelling toen de gids zei: ‘ dit was het, we mogen niet verder.’ Waren we daar een half uur bezig geweest met formulieren invullen en ons veilig aan te kleden? En hoogtevrees heb ik niet gehad, we gingen slechts twee trappen omhoog en conditie hoefde je hier ook niet voor te hebben.

Omdat we allemaal teleurgesteld waren vroeg de gids of we met hem het station in wilden. Nou, op plekjes komen waar je anders niet komt, dat wilden wij wel. Wederom was de teleurstelling groot toen hij een rondje maakte rond het gebouw en aan de IJkant er weer in ging. Dat was het dus. Omdat wij gele hesjes hadden en helmen op dachten toeristen dat we bij het station hoorden  en kregen we allerlei vragen die wij helaas voor hen niet konden beantwoorden. Daarna gingen de laarzen weer uit, zo ook de hesjes en de helmen af. Was het een vergeefse ochtend? nee, dat niet. Ik heb een aantal foto’s voor de fotocursus, heb lekker bijgepraat met I. en ben ontspannen aan het fotograferen geweest. Ik heb nog geen foto van mezelf met hes en helm, die komt nog. Hier wel al een paar foto’s van de ochtend.