Het zijn niet de omstandigheden die bepalen hoe jij je voelt,
het is je eigen houding tegenover die omstandigheden”.

De Dalai Lama

Door verdrietige omstandigheden, voel je je verdrietig, maar blijf je in dat gevoel of probeer je er wat mee te doen? Accepteer je wat je overkomt en probeer je er het beste van te maken of blijf je je er tegen verzetten? Dat bepaal je zelf en de gevolgen zijn ook voor jezelf. Maar niet alleen voor jezelf, ook voor je omgeving. Hoeveel hoop hebben mensen in barre omstandigheden niet geput uit één iemand die probeerde uit te stijgen boven de omstandigheden. Iedere cultuur, iedere tijd heeft van deze mensen voortgebracht. Maar ook in het klein, zonder dat het algemeen bekend wordt zijn er overal mensen die de vlam brandend houden in donkere omstandigheden en zo mensen bijlichten, doen oplichten, ze optillen uit de put van droefenis of hopeloosheid.

Maar ook de mensen zelf die iets vreselijks meemaken zijn soms degenenen die anderen troosten die het vanaf de zijkant meemaken maar wel diep meevoelen. Ik ken ze, deze kanjers en hoop dat als het ooit nodig is ik ook zo’n kanjer kan zijn.