Een heerlijke dag van zon, uitrusten, naar de kapper en lezen. Ik schreef al over het boek’ Het verborgen leven van bomen’ en daar staat bijvoorbeeld dat bomen waarschuwende geuren naar andere bomen kunnen versturen. Op de savannes in Afrika eten giraffes graag van schermacacia’s en dat vinden de bomen niet prettig. Om de giraffen te verjagen slaan de bomen binnen enkele minuten gifstoffen op in hun bladeren. De giraffes weten dat en trekken verder naar een andere boom, maar niet de boom ernaast maar een paar honderd meter verder omdat de aangevreten boom een waarschuwingsgas uitwasemt en de bomen in de omgeving waarschuwt. Die maken ook direct gifstoffen aan. De giraffes weten dat uit ondervinding en gaan dus een stuk verder of gaan tegen de wind in naar de dichtstbijzijnde boom. Want aangezien geuren met de wind meegaan, ontvangen deze bomen geen waarschuwing en zijn hun bladeren nog smakelijk voor de giraffes. Dit soort waarschuwingen gebeurt ook in onze oude bossen en het is heel bijzonder te lezen hoe vernuftig toch onze natuur in staat is zich te verdedigen of een verdediging te omzeilen. Er zal nog wel meer volgen want ik ben erg onder de indruk van wat ik lees.