Boom

Een boom is Iemand die bang is voor Niemand,
hij leeft langer, hoger en vaak dikker dan wij,
spant de kroon van eenvoud en bescheidenheid:
wie die hem kapt zou hier willen stilstaan
om honden en heren over zich te laten wateren?

Anneke Brassinga
uit: ‘wachtwoorden’

Zo kun je dus ook naar een boom kijken.
Prachtig de zin:’ spant de kroon van eenvoud en bescheidenheid’. Door Iemand met een hoofdletter te schrijven maakt zij er een persoon van, een hij. Ikzelf vind ook dat bomen een persoonlijkheid hebben en raak graag een stam aan alsof het een goede vriend is. Wat is zo leuk vind is de totaal andere sfeer in de laatste twee regels die ik niet verwachtte achter dat wat dreigende van het kappen van de boom.

En voor onze flat wordt de linde herfstkleurig in de kroon, vallen de bladeren al af en wordt het weer tijd voor de kastanjes. Wie weet hoe het er in het oosten van het land uitziet, hoe ver de natuur daar is. Dat gaan we volgende week eens van nabij bekijken.