Afgelopen zaterdag zijn Ton en ik met A. en R. naar Amsterdam gegaan naar het schitterende complex Het Schip, topvoorbeeld van de architectuur van de Amsterdamse School aan het begin van de 20e eeuw, zowel binnen als buiten. We hadden het geluk dat er net een rondleiding startte en zo mochten we een kijkje nemen in een krotwoning, het postkantoor ( dat eerst het museum was maar nu een onderdeel ervan), een woning en steeds weer werden wij gewezen op de bijzondere details, het ideaal van het verheffen van de arbeider uit zijn beroerde omstandigheden. Maar waarom wij zoveel van deze architectuur houden is omdat je de liefde voor het ambacht, voor de materialen, voor het verbeteren van het leven van de mensen er zo duidelijk in kunt zien. In de vroegere woning was veel herkenning zoals de worteldoek met salamander op de schoorsteen, de wandkoffiemolen, de snijbonenmolen, maar ook het keukentje met zwart-witbetegelde gootsteen.

Ook in de binnentuin was het goed toeven en ook daar voorbeelden van toegepaste stijl, zoals deze gemeentegiro bus, prachtige lampen, bomen in hun eigen stijl maar zo mooi passend. En als afsluiting op een terrasje samen lunchen. En dit was nog maar het begin van een heerlijk weekend. En dat allemaal dicht in de buurt. Het is een aanrader daar eens naartoe te gaan. www.hetschip.nl