Vandaag met vrienden H. en E. naar Katwijk gegaan omdat daar in het museum een grote tentoonstelling van de schilder Blommers is en Ton, H. en E. daar enorm van genieten. Ik ook, maar toch anders, ben meer van de latere schilderkunst. Toch was het ook voor mij genieten in het altijd heerlijk museum. Maar wat het vandaag speciaal maakte was het voorafje. Toen we bij het museum aankwamen stond er een enorme lange rij mannen, vrouwen en kinderen in klederdracht uit allerlei verschillende streken van Nederland. Het bleek nationale klederdrachtdag te zijn en zij gingen lopen door het centrum van Katwijk. Boften wij even.

Maar toen bleek de accu van mijn fototoestel leeg, dom, dom, dom. Zoveel moois vlak voor mijn neus, prachtige details van kanten hoofddeksels, (nep)gouden hoofdhangers, schitterende jurken, hoeden, tasjes enz. Gelukkig had H. wel een volle accu en kon hij wat foto’s aan me doormailen. Na het museum naar het strand voor een lunch binnen en afsluitende koffie buiten. Gelukkig geen paraplu nodig gehad al had ik wel bij me en wel een zonnebril nodig, al had ik die niet bij me. Al met al was het weer een heerlijke dag.

De dames op de foto zijn echt al lijken het zo net drie poppen. Een is in dagelijks kleed, de ander op haar zondags zoals de hogere stand gekleed ging en een op haar zondags zoals de middenstand gekleed ging. Zij vertelden dat ook klederdracht aan mode onderhevig is en wordt beïnvloed door de gewone mode. Ik ben helaas vergeten waar ze vandaan kwamen.