Bij het woord ‘ dwalen’ denk ik direct aan het liedje:’ ‘k moest dwalen, ‘k moest dwalen langs bergen en langs dalen…’
Die heldere meisjesstemmen die dit liedje op straat zongen in de zomer. Het staat me nog helder voor de geest. Allemaal een jurk aan of rok, sokjes en straten zonder auto’s. Bij alles wat we deden hoorde een liedje: bij het springen, het ballen tegen de muur, het tikkertje spelen. We hadden de tijd, geen horloge of telefoon. Maar als de lantaarns aangingen waren we allemaal binnen.

Zingen op straat, ik hoor het niet meer. Er is zoveel ander geluid. Zouden meisjes nog zingen bij spelletjes op het schoolplein? Ik hoor eigenlijk alleen schreeuwen en gillen als ze speelkwartier hebben. Maar ja, ik hoor het op afstand en dat is geen juiste graadmeter.

Hier een foto van mij op school in die liedjestijd.