Een van de geuren uit mijn jeugd is de geur van warme teer. En altijd als er aan de weg wordt gewerkt met warme asfalt ruik ik die geur weer en ben ik terug in het pakhuis bij mijn vader. In die tijd maakten ze de rollen asfalt nog gedeeltelijk zelf in het pakhuis. Ik vond het heerlijk om daarnaar te kijken en die speciale geur op te snuiven.

Kauwgom kregen wij niet en omdat ik dat wel graag wilde pakte ik in de zomer wat warme teer en stopte dat in mijn mond. Hoe de smaak was weet ik niet meer. Wel weet ik hoe stoer ik mezelf vond, kauwend alsof ik kauwgom had.
Het is nu anders in het bedrijf van mijn vader en zijn broers, nu is de vierde generatie aan het roer, de rollen komen kant en klaar binnen voor ze het dak opgaan. Maar er wordt nog altijd geasfalteerd aan de weg en door die geur ben ik altijd weer even bij mijn vader.

vader
even terug
door een geur
ik voel dan heimwee
gemis

Ik heb een foto van mijn vader op het dak. Hij is de staande figuur links. Daarna een foto van mijn vader met zijn vader en van het pakhuis, kantoor en woonhuis erboven van opa en oma aan de Lange Herenvest in Haarlem. Het was daar waar ik die geuren opsnoof.