Cees Nooteboom schreef:’ De kunst is het zien’.
Dat is zo waar. Wie goed kijkt, die ziet dat de wereld rondom zoveel meer is dan je op het eerste gezicht denkt. Klopt dat: op het eerste gezicht denken? Ik denk het wel want beelden maken woorden los en dat kan alleen als je denkt. Hoewel, er komt soms iets in je op waarvan je denkt: hoe kom ik daar nu op? Dat komt dan, denk ik, uit een andere toevoerlijn dan de denklijn. Iets van voor het bewust denken.

Niet gek dat er al eeuwenlang over denken en het gebruik van je zintuigen boeken vol zijn geschreven en dat het nog altijd een interessant onderwerp is voor allerlei geleerden en gewone mensen zoals ik.

Er is zoveel meer te zien als je de tijd neemt om de wereld rondom je in ogenschouw te nemen. Wat een prachtig woord is dat eigenlijk. Zou je ook orenschouw kunnen hebben? Bij muziek denk ik. Bij’ De tiende van Tijl’ zie je dat gebeuren. Door het intens luisteren naar muziek en die bij je binnen te laten komen, gebeurt er iets met je. Daarom vind ik mediteren bij muziek ook zo fijn. Of vanmiddag bij het floaten. Ontspannen drijven en de muziek binnen laten en daardoor nog meer ontspannen. Mijn spieren zullen knorren van genoegen.