Tijdens het lezen viel mijn oog op het woord ‘leidraad’. Ik zeg altijd ‘lei-draad’, maar als je het woord niet kent zou je ook ‘leid-raad’ kunnen lezen. Zelfde woord maar met een andere klemtoon een andere betekenis voor mij.

Als ik lei-draad zeg is het of iemand voor mij een weg heeft uitgestippeld en ik word als het ware geleid langs een draad en hoef alleen maar te volgen om te komen waar ik wil zijn. Oplossingen voor problemen worden aangereikt. Alle initiatief zit bij de ander, ik word geleid, volg slechts.

Leid-raad voelt voor mij heel anders. Iemand geeft mij een raad die ik kan opvolgen maar verder ligt het aan mij dit op te pakken of niet, een beetje te volgen of geheel.

Bij lei-draad krijg ik dus het beeld van iemand die aan de hand geleid wordt. Bij leid-raad dat van iemand die raad krijgt over het leven maar het leven verder zelf moet onderzoeken. Ik denk dat het belangrijk is, vooral voor een kind dat opgroeit, om het woord in beide betekenissen te leren kennen.