TEVEEL IS MINDER DAN GENOEG

Deze wijsheid las ik op een inzichtkaart van Dick Nijssen.

Vijf woorden die een levenswijsheid bevatten die zo waar is. Hoe gelukkig en rustig kun je leven met ‘ genoeg’. Hoe onrustig kun je worden van ‘teveel’. Dit laatste kan een hebberigheid oproepen van ‘ nog meer’ of de armen om het bezit heen slaan en niemand dichterbij laten komen, laat staan eraan zitten of iets ervan laten meenemen.
Terwijl mensen van ‘ genoeg’ er vaak nog van kunnen missen want ‘ ik heb toch genoeg’.
Deze kaart staat al een tijdje op mijn werkblad en nu ik er eens heel bewust naar kijk dringt de wijsheid van die vijf woorden echt tot me door. Vroeger werd ons geleerd dat alles waar ‘te’ voor staat niet goed was, behalve ‘tevreden’.
Veel is al veel en teveel heel erg veel. Dat moet iets met je doen, positief of negatief. Gelukkig zijn er mensen die wel van hun teveel iets, of veel, willen afstaan aan anderen, aan de gemeenschap. Maar daar hangt soms wel een prijskaartje aan: de stichting/de school/ het ziekenhuis/ het museum moet wel de naam van de gulle gever dragen. Niets voor niets tenslotte. Niet dat ik daar moeite mee heb, zonder die gift was heel veel kunst bijvoorbeeld niet in musea gekomen.

Ik denk dat er weinig mensen zijn met zoveel teveel die leven volgens het principe:’ laat je linkerhand niet weten wat de rechter doet.’
Hoewel, daar kan ik me natuurlijk enorm in vergissen want als het niet bekend wordt, dan kan ik het ook niet weten.