SPIJKERS OP LAAG WATER ZOEKEN

Ik las onlangs, ik weet niet meer waar ( in boek of op pc) iets over een spreekwoord waarvan ik denk dat weinig jonge mensen het kennen. Het is leuk dat spreekwoorden en gezegdes vaak ontstaan vanuit de dagelijkse praktijk en dat ze later een andere betekenis krijgen. Zo ook met het gezegde over spijkers zoeken. Vreemd dat het ‘ op’ laag water is en niet ‘in’ laag water want ik neem toch aan dat die spijkers waren gezonken.

…’De uitdrukking herinnert aan de scheepsbouw, in de tijd dat spijkers een grotere waarde vertegenwoordigden dan nu. Wanneer het laag water was, lieten de eigenaren van scheepswerven hun arbeiders de gevallen spijkers oprapen.

Vroeger riep het gezegde een gevoel van zuinigheid op, nu ligt het accent op gevit. De verbindende schakel is dan het aspect van de pietluttigheid.’

Ik vind het een leuk verhaal maar als ik bedenk hoe vaak ik dit gezegde zelf heb gebruikt, dan is het zelden. Toch leuk om te weten waar het vandaan komt.