Na al die foto’s van tulpen wat weetjes erover.

Ik koop wat ik mooi vind aan vorm en kleur, maar om dat ondoordacht te doen als je ze cadeau wilt geven…

Geef je rode tulpen dan zeg je:’ ik ben helemaal gek van je’.

Met gele daarentegen zeg je:’ jouw liefde voor mij is hopeloos.’

En als je wilt aangeven:’ ik houd zoveel van je, ik wil alles voor je doen’, dan moet je op zoek naar zwarte tulpen. Niet de kleur die ik daarbij gedacht zou hebben.

De eerste tulp bloeide in Nederland in 1594. In de kunst heeft hij geen speciale betekenis zoals de roos en de lelie, maar op oude stillevens betekende het wel: deze mensen zijn echt rijk. Want in die dagen betaalde je een fortuin voor een tulpenbol van een bijzonder ras. En het grappige vind ik dat die bijzondere rassen ontstaan zijn uit tulpenziektes.

Vroeger kocht ik bijna nooit tulpen want een paar van die stijve bloemen in een vaasje vond ik niets. Maar nu die volle bossen met volle tulpen die lekker gaan hangen en rommelig van vorm zijn, die koop ik bij bossen. Maar in het voorjaar, nooit alvast in de winter.