Wat hebben de woorden’ tolerantie’ en ‘ plezier’ met elkaar gemeen?
Heel veel. Zonder tolerantie geen plezier. Denk aan de taliban en de meisjes in hun gebied die willen leren, op straat spelen, onbezorgd opgroeien; dat mag niet. Niets wordt getolereerd wat niet bij hun ideeën past. Daarmee ontnemen zij de kinderen het plezier van kind zijn.

Tolerantie, wat staat daarover in het woordenboek van 1925: ‘ verdraagzaamheid wegens andersdenkenden’. Dat vind ik een mooie omschrijving. Oh, als dat toch eens zou kunnen dat mensen dit zouden uitvoeren, dan zou het leven van velen van hel in paradijs veranderen. Maar gezien de aard van de mensheid, de voorbeelden in de geschiedenis denk ik niet dat dat overal zal gebeuren. Hopelijk op kleine plekjes wel. Zoals zo vaak ben ik dan zo dankbaar dat ik hier geboren ben na de oorlog. Dat is puur geluk hebben. Dus dan zou het bijna ‘ misdadig’ zijn om niet te genieten van het goede, niet vrolijk te zijn nu de zon schijnt. Maar helaas werkt ons brein soms anders dan we willen en zo blijft er voor ieder mens iets te verlangen. En misschien hebben wij als mens dat gewoon nodig voor onze ontwikkeling. Maar toch, onbezorgd plezier hebben, is dat niet één van de grootste genoegens die we kunnen hebben? Ik wens je de komende tijd verschillende momenten van onbezorgd plezier.