Verlangen. In dat woord schuilt een heimwee. Niet alleen naar het verleden, naar wat is geweest, maar vooral naar wat nog komen gaat. En het jammere is dat als het dan gebeurt, het verlangen over is. Dat heerlijke gevoel met die spanning van ‘ hoe zou het zijn als…’ .Nou zo dus. En dat kan mee of tegen vallen. Maar zonder verlangen geen liefde, geen kunst, geen ontwikkeling van mens en dier. Dier? Zou een dier ook verlangens hebben? Volgens mij wel. Een hond kan soms zo verlangend naar buiten kijken alsof hij zeggen wil:’ zie je niet hoe graag ik eruit wil?’

En verlangen naar seks daar hebben dieren speciale tijden voor. Want een jong geboren laten worden in een jaargetijde dat er geen eten is, dat betekent het einde van de soort. En dus burlen de herten op vaste tijden en zingen de vogels in het voorjaar. En is er geen jong meer te voeden en geen vrouw meer te versieren, dan houdt het zingen vaak op.

Verlangen, vooral jonge mensen kunnen een diep verlangen hebben naar een ander leven dan hun ouders hebben geleefd. En heel veel trekken er dan ook na hun schooltijd op uit. Verre landen zien, andere mensen en culturen ontdekken, je blik verruimen en daarmee je geest en hart.

verlangen

naar daar

andere culturen ontdekken

blik en geest verruimen

doen