Ik zat zo wat te ‘ bladeren’ op internet en kwam op een site met weerspreuken en heb er een paar uitgepikt over januari. Het zijn oude spreuken want januari wordt nog met een hoofdletter geschreven. Ik weet dat mijn moeder dat vroeger ook deed, zij had dat geleerd op school, maar of ik ook de maanden met hoofdletters heb geleerd, dat weet ik niet meer.

Hier komen ze:

Vriest het op de elfde nacht,
zes weken vorst wordt er verwacht.

Als in Januaar de vorst niet komen wil,
dan komt hij zeker in April.

Geeft Januari een sneeuwtapijt,
dan zijn we de winter gauw kwijt.

Op een milde Januari volgt vaak een gure
lente en een hete zomer.

Als Januaar ons brengt strenge vorst,
lijden wij des zomers geen honger en dorst.

Volgens mij moeten we dus wel hopen op wat winters weer in januari om het verder in het jaar goed te hebben. Voorlopig giert de wind om het huis en staat de kachel op vier. Er hangt geen lapje voor de brievenbus en tochtige kieren hebben we ook niet meer. Dus laat die vorst maar komen, heerlijk.