NOVEMBERGRIJS

November leert ons de grijzen kennen
van water, lucht en aarde,
in onvermoede schakeringen;
grijs is niet zomaar grijs,
geen mengsel van wit en zwart
of van donker en licht;
grijs is vooral nuance,
grijs kan paarlemoeren zijn
en zelfs veelkleurigheid;
het is november die ons leert
dat grijs niet grijs is.

Maarten Mourik
uit: Sluitingstijd

Dit gedicht is eenvoudiger te lezen dan het vorige. Maar met gedichten is het voor mij net als met heel abstracte kunst: ik vind het mooi, het doet me wat maar ik snap het niet altijd en dat vind ik niet erg. Als het je raakt, dan heeft het gewerkt. Er blijft dan iets in je ‘ rondzingen’ en vaak denk je er meer aan terug dan aan iets dat je wel direct begrijpt.

Van de week was er een dichte mist en ik wilde iets fotograferen met mist dus snel aankleden, eten en op de fiets naar de beoogde plek. Daar aangekomen was de mist helaas al opgetrokken. Dat moet dus nog een keer gedaan worden. En als dat gelukt is zal ik het laten zien al zal er misschien niet veel op te zien zijn.