November

Lief is de lucht achter de herfstige boom
en lief zijn al die blaadjes aan de lucht,
doorzichtig van geluk en ouderdom,
als oude vrouwen met het laatste geld op zak
dat zij verkwisten voor een kinderdroom
die levenslang niet werd vervuld.

Adriaan Morriën

Toen ik dit gedicht voor de eerste keer las dacht ik: herfst en lief? ik vind de herfst meer bij onstuimig horen en bij mooi, maar lief? Maar het is volgens mij al een verwijzing naar het kind, de kinderdroom, later in het gedicht. Met kleine kinderen denk je aan ‘ lief’. Het zet je een beetje op het verkeerde been. Ook de combinatie van geluk en ouderdom, die wordt ook niet vaak gemaakt. Subtiele tegenstellingen van een lief, zoet begin tot het wat bittere einde van de nooit vervulde kinderdroom die weer opduikt aan het einde van het leven. Heb ik onvervulde kinderdromen? Ik zou het niet weten. Ik wilde vroeger al schooljuf worden en dat ben ik ook geworden. Ik heb nooit filmster of zangeres willen worden. Wel wilde ik altijd iets doen met schrijven en ook dat is gelukt. Hier zit dus ‘ een oude vrouw met het laatste geld op zoek en vervulde kinderdromen’. Niet gek dat te bedenken op een dinsdag in november.