Het voordeel van een wat mindere dag is dat ik weer eens wat in bladen gaat zitten bladeren die ik bewaard heb voor ‘ je weet maar nooit’. Zo pakte ik vanmorgen  ’ de101 leukste vragen van 2012′ van Quest. Dit blad koop ik altijd als ik met de trein ga reizen of weet dat ik ergens een tijd moet wachten. Toen wij jaren geleden in Australië waren kreeg ik iedere ochtend een heerlijke sappige mango als ontbijt. Terug in Nederland waren ze te hard, niet sappig, niet aantrekkelijk om de volgende dag weer te kopen. Ik probeerde het wel af en toe maar altijd liep het uit op een teleurstelling. Tot mijn vriendinnen mij wezen op ‘ klaar om te  eten’ exemplaren. Bij de peren heb ik die nog niet gezien dus heeft Ton geregeld nog een harde smakeloze peer en moet hij wachten tot ze zacht en smakelijk zijn. En laat ik daar nu net iets over lezen in Quest:

De vraag van een lezer was:’ Fruit dat hard en droog is, kan na een paar dagen rijp en sappig zijn. Waar komt dat sap vandaan?

Ik geef een korte samenvatting van het antwoord.

Onrijp fruit is zurig, smakeloos en keihard.Het bestaat op dat moment nog bijna geheel uit zetmeel en bevat weinig water. Tijdens het rijpen zetten enzymen het zetmeel om in suikers. Ook veranderen ze bijvoorbeeld groene kleurstoffen in rode en ze maken geurstoffen aan. Die suikers onttrekken water aan de lucht en de vrucht wordt sappiger.

Dus, als je nu en lekkere sappige vrucht eet, of hapt in een keiharde smaakloze, dan weet je hoe dat komt. Ik krijg gelijk al trek in zo’n sappige mango waarbij het sap langs mijn kin druipt.