Mist in de vroeg morgen als ik op pad ga.

Bus te vroeg, ik te laat, half uur wachten. Geplande trein haal ik dus niet meer. Even naar Carla in Den Bosch bellen dat het later wordt. Trein in Haarlem vertraging dus ik haal hem wel. Ik moet overstappen in Sloterdijk, altijd de halte na Haarlem. Erg druk in coupé en kan dus niet naar buiten kijken. Buiten ziet het het anders uit dan anders. Waar zijn de andere perrons? Die zijn er niet en als ik omkijk zie ik de suikerfabriek van Halfweg. Nu haal ik dus zeker mijn trein niet. Maar dan zit ik eindelijk in de goede trein, alleen die gaat niet verder dan Boxtel vandaag. Is Boxtel nu voorbij of voor Den Bosch? Ik heb geen idee. Maar gelukkig komt er een reisschema op de muur en zie ik dat het erna ligt. Ik zit ontspannen naar buiten te kijken, te lezen in het altijd weer herleesbare ‘ intimiteit onder de melkweg’ van Herman de Coninck, te schrijven en af en toe mijn ogen te sluiten. Enkele keren schreeuwt een man ‘ houd je mond, dit is een stiltecoupé‘ maar hij is de enige die lawaai maakt. Gelukkig moet hij er bij de volgende stop uit.

In Den Bosch staat Carla me al op te wachten en gaan we naar het Noordbrabants Museum voor o.a. de tentoonstelling’ gezinnen XXL’ over hele grote gezinnen in Nederland toen en nu. Leuk om te zien en interessant de verhalen van de kijkers die zij aan elkaar vertellen en die ik schaamteloos afluister. Maar echt genieten deed ik in de zaal waar het werk van Pieke Bergmans tentoongesteld werd. Prachtig glaswerk dat geïntegreerd werd in ander materiaal, heel bijzondere vazen die zacht lijken maar gehard zijn. Wandmeubelen van gehard schuim en enorme lampen van plastic die zacht en hard zijn en op tulen jurken lijken en nog meer. Ga maar kijken, het is de moeite waard. Omdat we nog andere plannen hebben verlaten we het museum en maak ik nog even een foto van een vos die zijn jong in de armen houdt. Zo menselijk doet het aan.

Dan gaan we in de heerlijke tuin van Carla lunchen en bijpraten in de warme septemberzon. Als ik zeg dat ik de trein van vier uur terug wil hebben zegt Carla dat dat niet gaat want het is al vier uur geweest. Maar dan zit ik toch om half vijf in de trein en gaat de terugweg helemaal goed. Een heerlijke dag.