Toen ik onlangs in het boshuisje van E. was, zag ik tijdens een wandeling een prachtige, grote libelle boven het water zweven. In stilte zei ik: ‘ ga op dat houtje zitten dan kan ik een foto van je maken’. En jawel, zij, maar dat wist ik toen nog niet, ging erop zitten. Het lange achterlijf werd gekromd en verdween deels onder water. Zij was eieren aan het leggen, dat wist ik toen ook nog niet. En haar naam? Die heb ik door hulp van Ibo gekregen: het vrouwtje van de ‘ bruine glazenwasser’ ofwel Aeshna grandis. Even leek het erop dat het een heel zeldzame soort was, maar nee, hij komt vrij algemeen voor in vennen in een bosrijke omgeving. Zij jagen op andere insecten, zelfs vlinders en kleinere libelles. Van je soort moet je het maar hebben. Ze zijn actief van juni tot in oktober. Vrouwtjes zetten na de paring hun eitjes af in dode of levende planten of in vermolmd hout of ander zacht materiaal. De eerste winter wordt als ei doorgebracht. Dan komen ze in juni tot september uit het ei. Ze leven ongeveer twee jaar. Nieuwsgierig geworden? Hier is ze dan. Klik erop om haar vergroot te zien.