Afgelopen vrijdag ging ik met mijn fotogroepje weer naar Artis. Dit keer waren de vlinders en de reptielen het doel. Maar voor je bij de vlinderkas bent zie je al zoveel om te fotograferen, dus toestel in de aanslag, inzoomen en…niets, toestel doet niets meer. Thuis had ik het ook al af en toe, maar nu was het totaal nada-niets. Gelukkig hadden de anderen reservetoestellen mee, dus heb ik toch mee kunnen doen al is het wel wennen met een totaal ander toestel. In de vlinderkas zijn we heel lang geweest (buiten was onweer en enorme regen, binnen was het droog en warm, heel warm). Ik heb vlinders gezien waarvan de vleugels bijna versleten waren, vlinders op een gedekte tafel aan het eten met hun uitgerolde roltong, vlinders die speciaal op een blad gingen zitten om zo goed mogelijk op de foto te komen en vlinders die, als je er sap opsmeerde, uit je hand aten. Ook vlinders die nergens eens gingen zitten en maar bleven fladderen. Maar overal hebben we van genoten.

Gisteren heb ik direct een nieuw toestel gekocht, bijna hetzelfde, want dit mens kan/wil niet zonder. 

Ik las in ‘ De weg tot rust’ van de Dalai Lama: ‘Geluk is een geestesgesteldheid. Als je je lichamelijk heel comfortable voelt maar je geest nog steeds in een staat van verwarring en opwinding bevindt, is er geen sprake van geluk. Geluk betekent een kalme geest.’

En opeens snap ik waarom ik me gelukkig voel als ik aan het fotograferen ben. Ik ben alert voor ik een foto maak, maar op het moment van het maken van de foto en erna, dan ben ik los van alles, een zenmoment, en voel ik geluk. Nou, dan is een nieuw toestel een meer dan goede aanschaf.