Onze Australische logé is uit logeren en ik ging vandaag met drie vriendinnen in Haarlem Hollandse luchten bekijken in De hallen. Mooie tentoonstelling. Vanavond wat rondgelezen in enkele dichtbundels en bij dit kleine gedicht van Chr.J. van Geel moet ik altijd glimlachen. Ik zie het beeld helemaal voor me.

ARS POETICA

Waar puin ligt en een oude fiets
keerde mijn schoen een kistje om,
ik keerde op mijn schreden,
keerde het om, ik dacht misschien,
ligt het toch liever andersom.

Als ik filmer was zou ik hier een kort filmpje zonder geluid van maken. Het lijkt zo’n simpel gedicht maar het zit zo mooi in elkaar. De herhaling van de woorden ‘ keerde’ die dan iets anders betekenen. De herhaling van ‘ ligt’ in de eerste en laatste regel. Iedere keer weer heerlijk om het te lezen. Dat is het fijne van poëzie, je kunt het eindeloos herlezen en het kan steeds anders op je inwerken.