Ik heb een heel leuk boek: ‘ van Aalmoes tot Zwijntjesjager’ en daarin wordt de oorsprong van woorden uitgelegd. Ik zat het zo eens door te bladeren tot mijn oog op het woord Ghaza viel, de streek waar ook zoveel verdriet en ellende is.

Het hele stukje gelezen en ik pak er wat uit.

Het woord waar het over gaat is GAAS.

‘ Gaas is de naam die men geeft aan verschillende soorten luchtig en doorschijnend weefsel. Het is zeer waarschijnlijk dat wij de stof en tevens de naam ervan in de periode van de Kruistochten in West-Europa hebben overgenomen.de naam is afgeleid van de stadsnaam Ghaza, in de bekende Ghazastrook die door Israel is bezet. Dit is een verschijnsel dat tamelijk dikwijls voorkomt: het woord krijt is afgeleid van het eiland Kreta. Perkament komt oorspronkelijk uit de stad Pergamum in Klein-AziĆ«; het woord krent komt van de stad Korinthe; de bajonet ontleent haar naam aan de stad Bayonne; pistool komt van Pistoia, de magneet aan Magnesia in Klein-AziĆ«. En tenslotte heet de kalkoen naar Calcutta, in het engels Calicut, een vreemde vergissing, want de kalkoen stamt uit Amerika!’

Zo, dat is een leerzame maandagmorgen. Ik ben niet zo in topconditie dus zo wat rommelen in boeken en achter de pc is dan niet zo gek. En bovendien, het regent dat het giet en zelfs op het overdekte balkon is het dan niet lekker. En er schijnt een bui aan te komen die niet eens op buienradar past. Ik ga nog wat verder lezen en tussendoor toch even de stofdoek laten wapperen. Heb ik voor mijn gevoel toch nog wat gedaan in huis.