Als ik deze dieren zo bekijk, dan bekruipt me een gevoel van deernis. Zoals de leeuw en de leeuwin in de verte kijken, net alsof ze in gedachten het beeld zien van de uitgestrekte vlaktes waar ze al eeuwen hebben gejaagd. Maar misschien zijn zij ‘ gewoon’ hier in Europa geboren, in gevangenschap. En zoals die apin kijkt, je hart breekt bij haar trieste blik. Kan een dier heimwee hebben? Zelfs naar iets dat zij niet zelf hebben mee gemaakt? Zoals het vrij in de bomen rondslingeren, het eten van fruit aan die bomen wanneer ze zelf willen. Heimwee heeft geen woorden nodig, dat voel je. En die pinguin die hier een klein, wat onfris uitziend bassin heeft en daar een rondje kan draaien,  heeft hij heimwee naar de zee? naar het vrij in het water duiken en zwemmen waarheen je wilt en hoe lang je wilt? Ik weet het niet, maar als ik kijk naar hun gezichtsuitdrukking, dan moeten zij zich niet happy voelen. Maar dat is wel een lekeninterpretatie die niet op enig onderzoek is gestoeld. Maar toch.