Waarom schrijf ik

Ik schrijf omdat ik wil schrijven
dat ik gelukkig ben.

Op een dag zal het zover zijn
en zal ik schrijven-
met mijn tong tussen het puntje van mijn tanden,
en met rode oren en rode wangen:
ik ben gelukkig.

Als ik daarna ooit nog twijfel
en meen dat ik verdrietig ben of de wanhoop nabij
of zelfs reddeloos verloren,
kan ik altijd opzoeken wat ik werkelijk ben:
gelukkig.

Toon Tellegen
uit: Er ligt een appel op de schaal.

Als je wilt beginnen met het lezen van gedichten, begin dan eens bij Toon Tellegen. Schijnbaar eenvoudig beschrijft hij over geluk in dit gedicht. Maar eigenlijk is er geen onderwerp dat dichters kan inspireren, of hij heeft er op zijn eigen wijze over geschreven. Het lijkt op het eerste gezicht misschien simpel, maar dat is het niet. Probeer maar eens te beschrijven dat je gelukkig bent zonder al die cliché ’s die er vaak voor gebruikt worden. Valt zwaar tegen.