Gistermorgen liep ik langs het strand en zoals alle vorige keren was dat bezaaid met tafelmesheften. Ik dacht eerst scheermessen, maar die zijn meer gekromd en deze waren recht, dus mesheften. De meeste waren ouder, daar was de bruine opperhuid afgeschuurd en zij hadden prachtige grijs, blauwe en andere, zelfs rozige tinten. Maar er waren ook ‘ verse’ waar de meeuwen zo gek op zijn. Ik zag een aantal liggen waar het zachte ‘ binnenlichaam’ nog in zat. Deze schelpdieren behoren tot de tweekleppigen die hun zachte lichaam beschermen tussen twee schelpkleppen. De meeste schelpen die wij op het strand vinden, zijn de restanten van schelpdieren die leven in de bodem. De meshelften behoren tot de familie van de Pharidae, de wetenschappelijke naam die voor het eerst door Linnaeus in 1758 is gepubliceerd. Zij hebben een gespierde voet en als je een nog levende aangespoelde schelp in vochtig zand zet graaft hij zich binnen een paar seconden weer in. Als zij zijn ingegraven wordt de aan- en afvoer van zeewater gedaan via sifonen, buisjes waardoor het zuurstof dat in het water zit en de voedingsstoffen worden gefilterd. En het afgewerkte water wordt ook weer verwijderd via de sifonen. En dat kun je soms zo maar bekijken op het strand. Maar meestal zijn de meeuwen en de scholeksters ons al voor geweest. Nou ja, het is hun voedsel dus daar heb ik vrede mee, maar af en toe een nog gevuld schelpdier vinden, dat is toch en extraatje.


Nog zo’n extraatje is als ik een nog vrije gaaf skeletje van de zee-egel (zeeklit) vind. Ze zijn zo teer dat ze meestal erg gehavend zijn. Maar neem er eens in in je hand en bekijk hem, zo mooi. Kaal, wittig en soms zie je nog restanten stekelige haartjes. De zeeklit ligt ingegraven in de zeebodem en als hij op het strand ligt kun je dat mooie gaatjespatroon zien. Hem mee naar huis nemen in je jaszak heeft geen zin, kapot voor je thuis bent. Maar als je een klein doosje bij je hebt kun je hem heel thuis krijgen. Waarom je dat zo doen? Gewoon om er thuis van na te genieten op momenten dat je naar het strand zou willen en daar om welke reden dan ook niet naar toe kunt.