Gisteren was ik weer even naar het strand gefietst en daar zag ik een boeiend schouwspel. Een man met een jong Fries paard probeerde dat vertrouwd te maken met het water. Ernaast stond rustig een ander zwart Fries paard met een jonge vrouw erop. Heel rustig ging de man steeds weer met het paard naar het ‘ pierenbadje’, maar het paard vond het doodeng en deinsde iedere keer weer terug, maar met bemoedigende klopjes en woorden wist de man het paard zover te krijgen dat het het water in ging en er later zelfs doorheen liep. Toen gingen zij naar de echte zee en het tweede paard bleef er steeds naast staan. Ook daar moest de man heel veel bemoedigen en steeds weer proberen het paard de zee in te krijgen en ook dat kreeg hij voor elkaar. Het was zo’n mooi gezicht dat dat toch al grote paard dat zoveel sterker was dan de man zoveel vertrouwen in de man stelde dat het ging doen wat hij wilde: het zeewater in. Van een mevrouw hoorde ik dat het zeeewater goed is voor de voeten van deze Friese paarden omdat zij vaak ontstekingen hebben onder de ‘ sokken’.

Dit zijn van die kleine cadeau’s die je lang bijblijven. En hoe prachtig is het te zien dat mens en dier elkaar zo vertrouwen. Maar dat zag ik ook met een klein meisje en haar moeder. De moeder leidde het meisje ook steeds iets dichter naar het water toe, net zolang dat zij niet meer naar achteren wilde als er een golf aankwam, maar er juist naar toe stapte. Prachtig om te zien dat vertrouwen¬† opgebouwd kan worden: met liefde en geduld.

Maar mijn oog zag meer, zoals de schittering op het water tegen de zon in en hele kleine doorschijnende blubberachtige ovaaltjes op het strand. De onderkant was plat, de bovenkant half rond. Ik heb zo maar het idee dat het jonge kwalletjes zijn die aangespoeld zijn. Ik zag ze in verschillende maten, de grootste was zo’n twee centimeter. Vandaag geen strand maar rond het huisje en dat was maar goed ook want er kwam visite langs. En nu is de zon weg en ik achter de pc. Maar niet lang want onze buurtjes komen zo op de borrel en de hap. Geen slecht weekend he?