Opnieuw

In dit woord zit een stapeling van nieuw. Op het nieuwe komt het nieuwere nieuwe. Het ondergelegen nieuw is misschien al oud geworden, maar eens was het nieuw. Alles op de aarde is voor een eerste keer nieuw geweest. Niet in zijn soort misschien, maar wel voor zichzelf. Blijft nieuw nieuw als er niets aan verandert of er niets nieuws voor in de plaats komt? Ik denk dat als er gewenning optreedt en je er niet meer door verrast wordt, dan het nieuwe eraf is. En toch kun je, door er eens anders naar te kijken het opeens weer als nieuw zien. Het andere is niet veranderd maar jij kijkt vanuit een ander perspectief. Zo kun je ook een relatie blijven vernieuwen. Je ziet wel foto’s van echtparen die 50 of 60 jaar getrouwd zijn en die nog steeds verliefd op elkaar zijn. Die blijven dan volgens mij steeds iets nieuws in die ander ontdekken dat ze verrast en het de moeite waard maakt bij die persoon te blijven met heel je hart. Of, zoals vriendin M. en ik gisteren hebben ervaren bij het afscheid van onze kweekschoolvriendin N. als pastor van haar kerk: zoveel hoorden wij van haar wat wij niet hebben meegemaakt, dat je haar opnieuw ziet, in een ander perspectief. En toen zij ook nog geridderd werd, glommen wij van trots en zagen wij, en met ons iedereen, even iets nieuws: zij was even sprakenloos.

O  opnieuw iemand zien
P   puur door echt naar die ander te kijken
N   niet afgaan op eerdere indrukken en emoties
I     ieder moet de kans krijgen opnieuw bezien te worden
E    en ook wij krijgen die kans
U    uiterlijk speelt hierbij geen enkele rol
W   waar het om gaat is de binnenmens

Hoe ik hier op kom? Door het volgend thema van de dichtgroep: ‘nieuwe start, opnieuw beginnen’ en natuurlijk door de komende verhuizing. Wij gaan samen weer opnieuw beginnen in een nieuw huis dat eerst vernieuwd gaat worden naar onze wensen en in die tussentijd gaan wij in een nieuwe omgeving eerste indrukken opdoen waarvan ik later beslist weer verslag zal doen.