Ik heb het nooit geweten, maar het woord’ kachel’ komt uit het Duits. Daar heette hij oorspronkelijk’ Kachelofen’. Nu zeggen de Duitsers ’Ofen’. Zij hebben het laatste deel behouden en wij het eerste. Maar de eigenlijke betekenis van kachel is: ’voorwerp van gebakken klei’. Het Duitse woord gaat weer terug op het Latijnse ‘ caccabus’:’ tegel ‘ en het Griekse ‘ kakkabos’: ketel, pot. Een kachelofen was oorspronkelijk van klei, later van ijzer en bedoeld om de omgeving te verwarmen. En ben je door te veel drank wat ‘ verhit’ dan ben je ‘kachel’. En al hebben wij geen echte kachel meer, toch zeggen wij ’s morgens: ‘ heb je de kachel aan aangedaan?’

Hoe ik dit allemaal weet? Dat komt door een van de vele leuke boeken die ik heb ‘ Van Aalmoes tot Zwijntjesjagen’ van Dr.P.H. Schröder. Snap je nu hoe moeilijk ik het vind een keuze te maken uit de boeken die weg moeten en mogen blijven? Ieder boek heeft wel wat waar ik iets aan heb.