Onlangs zagen wij bij DWDD een item over de vogelgekte toen een voor Nederland zeer zeldzame vogel gespot werd. Ik kwam er ook twee tegen, waarschijnlijk nog nooit door een mensenoog in het echt gezien. Dat is de magie van het boek. Het brengt je op plekken waar je nog nooit bent geweest en waarschijnlijk ook nooit zult komen en het laat je een onbekend planten- en dierenleven zien. Helemaal fantastisch als de schrijver /tekenaar een geheel eigen wereld schept, zoals in het boek ‘Halbritters dieren- en plantenwereld’.

Een nieuw soort vogel voor mij is de Nagelbijter (Forceps mordax).
Het is een klein schuw bijtertje dat iedere draadnagel te lijf gaat  die ook maar een paar millimeter uitsteekt. het leeft in de buurt van Tanger; de jonge vogels worden ondanks de verboden van de regering gevangen en afgericht. Een Nagelbijter kan wel 12 jaar oud worden en kan per dag moeiteloos zo’n 800 tot 900 draadnagels verwerken. En dan zijn de kleintjes nog niet eens meegerekend.

Een andere zeer bijzonder vogel is de Steenarend (Aquila exstructus).
Het is een zeer behendige vlieger en is meestal te vinden in de buurt van burchten en oude muren. Als hij langs vliegt pikt hij in de vlucht mortel en wormen uit de voegen. Halbritter noemt hem’ een meesterlijk voorbeeld van de bouwkunst van de natuur’. Ik sluit me daarbij aan en zal nog beter om me heen kijken in de buurt van oude gebouwen.
 Klik erop om ze vergroot te zien.