Boegbeeld. Wat klinkt dat woord heerlijk, vooral als je de b’s lekker met nadruk uitspreekt. En nadat ik er een aantal in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heb bekeken, snap ik die twee B-B’s erin: die staan voor: blote borsten.

blote borsten buiten boord
O onthouding voor de zeelui
E evenwicht zoeken tussen verlangen en gemis
G geen warme zachte huid maar taaie, stinkende lijven
B begeerte groeit met de mijlen mee  op zee
E eilanden lonken uit de verte
E engelengeduld zal worden beloond
L langzaam nadert de vaste wal
D dames van losse zeden tonen hun boegbeeld


Op de vele schilderijen kon je goed zien hoe het leven aan boord was: hard. En ook zie je hoe de schepen vroeger amsterdam binnen voeren vanaf het IJ en de grachten vol masten waren die klapperden in de wind. Geuren van specerijen en allerlei vreemde en bekende goederen zwierven rond de kades. Ik heb er altijd graag eens een  kijkje willen nemen en via deze oude schilderijen heb ik dat nu kunnen doen.

Het museum op zich is al een bezoek waard. Prachtig gerestaureerd en die overdekte binnenplaats: prachtig.
 En buiten een grapje en F. en ik hopen dat er nog meer volgen.
klik op de foto’s om ze vergroot te zien