Ik ben vanmorgen even naar buiten geweest en voelde de storm aan me trekken en thuisgekomen ben ik eens gaan kijken in een oude Van Dale uit 1925 bij het woord ‘ storm’. Er staat : ‘ Storm  een zeer harde wind, met eene snelheid van +/- 24 M. In de seconde.’

Enkele gezegdes met het woord storm erin:
de stormen des levens; het liep storm; die in toorn handelt, gaat in storm onder zeil; een storm in een glas water; de stormen der hartstochten.’

Van het woord ‘ stormbaan’ had ik wel gehoord. Maar behalve die trainingsbaan voor soldaten betekende het woord vroeger ook: ‘band aan eene sjako, die bij het stormloopen om de kin werd gedaan’. Ik keek ook even wat een ‘ sjako’ betekende en dat was een ‘ soldatenhoed’.

Er stond ook iets heel raadselachtigs achter het woord ‘ stormjager’ : ‘oliekoek door de burgers op kommando gebakken’. Geen idee waarom dat was en waar en wanneer. En ik heb ook nooit geweten dat er een ‘stormeb’ bestaat: ‘zeer lage ebbe, op onze kusten door de O. en Z.O. stormen veroorzaakt, gemiddeld 1 M. lager dan de gewone ebbe.’

En van ‘ ijsvrij’ had ik wel gehoord, maar van ‘ stormvrij’ nog nooit. Het is dan ook duidelijk van ver voor mijn tijd, uit de tijd dat kastelen en steden met stadsmuren werden bestormd door vijandelijke troepen. Er staat dan ook:’ stormvrije versterkingen, waarop niet stormgelopen kan worden.’

Waar een ochtend storm je al niet kan brengen: terug in de tijd.