En zo is er weer een nieuw levensjaar voor mij aangebroken. Ik ben sinds gisteren een 66 jarige en het gaat steeds serieuzer klinken. Eerst dacht ik: ‘ik vier het niet, geen zin.’ Maar later dacht ik dat als iedereen er zo over denkt, het wel erg saai wordt en een nieuw jaar mag je toch wel vieren. Dus een ouderwetse verjaardag met een huis vol visite, pratende en lachende mensen, cadeau’s en als afsluiting gezellig tafelen met de kinderen. Een vriendin zei een keer: ‘ wij zijn nu in onze bonusjaren’ maar eigenlijk is ieder jaar vanaf je geboorte dat, want wat kan er niet allemaal mis gaan met ons lichaam. Eigenlijk is ook elke dag een bonusdag.

Dus vier wat er te vieren valt, blijf nieuwe dingen doen, zoals een ochtend gaan fotograferen in de tram in Amsterdam. Had ik nooit zelf verzonnen, maar de docent van de fotocursus wel, dus vriendin A. en ik naar Amsterdam. We vonden het wel een beetje eng om andere mensen te fotograferen en richtten onze camera daarom af en toe op elkaar en schoven er dan iets mee opzij zodat we bijna ongemerkt een andere passagier konden fotograferen. En van de ene tram stapten we in de andere en met weer een andere terug naar het station. Heel veel foto’s gemaakt, heel veel foto’s weggegooid want in een rijdende tram scherp stellen is niet makkelijk en wat op het kleine scherm van de camera er goed uitzag bleek op het grote scherm thuis tegen te vallen. Maar we hebben er ieder acht geselecteerd waar we tevreden mee zijn. Die laat ik nu niet zien, eerst op de cursus, maar een paar niet geselecteerden kan ik wel tonen. Die ene waar ik op sta heeft A. gemaakt. En toen we klaar waren wilde A. direct door met de trein naar haar zus maar helaas, onze fietsen stonden met twee kettingen aan elkaar in Heemstede, dus moest ze eerst weer mee terug. Tijdens ons wachten op de tram zag ik opeens op een plattegrond ‘ de Heemstedestraat’. Nog nooit gezien in een stad. Zo zie je maar wat je allemaal kunt ontdekken op een ochtendje trammen.

klik erop om ze vergroot te zien schrijf ik er altijd onder. maar op de een of andere manier lukt het vergroten deze keer niet. je moet het helaas dus met de kleine foto’s doen.