Afgelopen jaar gingen wij na de literatuur in Amsterdam vaak eten bij Pekelharing. Haring in het zout, dacht ik dan. Maar vandaag heb ik ontdekt dat het ook de naam van o.a. Een schilderij van Frans Hals is. Op het schilderij staat een ietwat zatte man in een roodgeel kostuum met pet en in de hand een tin bier. De naam Peekelhaering komt van de nar uit een vrolijk toneelstuk uit de 17e eeuw. Niet alleen Frans Hals portretteerde hem, Jonas Suyderhoef graveerde zijn portret en schreef erbij :”de natte lippen van meneer Peckelhaering laten zien hoe hij geniet van fris bier omdat zijn keel altijd droog is.”

Wat ik heel leuk vind is dat het schilderij van Frans Hals in het bezit was van Jan Steen en hij het in zijn eigen schilderij als schilderij aan de wand schilderde. Bijvoorbeeld in het schilderij ‘zoals de ouden zongen piepen de jongen’ en ‘dokters bezoek’. Ik wist niet dat ze zo elkaars werk gebruikten. Wat een bezoekje aan een museum en internet je al niet kunnen vertellen.