Ik word iedere keer weer naar de waterkant getrokken als ik Groot Hoefblad zie bloeien. En maak er iedere keer weer wat foto’s van. Kunnen de mindere de pc verlaten en houd ik toch steeds iets over voor je weet maar nooit. Zoals nu dus, op een zaterdag dat de zon schijnt maar de wind koud blijft. Buiten- en binnenweer dus.

klik erop om ze te vergroten

‘Soms is de naam van een plant wel erg eenvoudig te verklaren. Dat is zeker het geval bij het Groot hoefblad (Petasites hybridus): de bladeren zijn groot en hebben de vorm van een hoef. Maar dan wordt het alweer een stuk ingewikkelder omdat de plant tweehuizig is. Normaal hebben planten tegelijkertijd mannelijke en vrouwelijke bloemen en dat is voor de bestuiving door bijen handig. Bij tweehuizige planten komen die mannelijke en vrouwelijke bloemen dus niet op één plant voor.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, ‘Petasites’, komt van het Griekse woord ‘petannumi’ dat ‘verspreiden’ betekent en het verklaart het bijna woekerende groeien van zijn wortelstokken, uitlopers en taaie wortels. Het tweede deel, ‘hybridus’, is ontstaan als gevolg van een vergissing van Linneaus: omdat het Groot hoefblad immers tweehuizig is dacht hij met twee verschillende planten te maken te hebben. Die vrouwelijke vorm moest wel een hybride (‘bastaard’) zijn. Toch bleef die naam hangen want het werd de tegenwoordige soortnaam.

Grappig is dat men in Duitsland het Groot hoefblad ‘Pestwurz’ ( ‘pestwortel’) noemde en het kennelijk herinnert aan zijn vroegere faam als middel tegen pestbuilen, maar het woord ‘pest‘ is zeker een verbastering van de naam ‘Petasites’…’

 overgenomen uit: http://deepfreezer0.blogspot.nl