Ik heb al vele malen de tekst van Bonhoeffer verstuurd en nu ga ik hem voor mijzelf gebruiken:

Afscheid nemen
is met zachte vingers
wat voorbij is dicht doen
en verpakken
in goede gedachten
ter herinnering

Waarom nu? Omdat ik gisteren, samen met Ton, de as van mijn moeder heb opgehaald en haar weer naar huis heb gebracht. En dan merk je dat theorie en praktijk duidelijk verschillen. Vooraf dacht ik: ‘dat doe ik wel even.’ Maar nee, dat deed ik niet ‘even’. Emoties komen dan weer los. Het mooie is dat ik dat zo goed kan verwerken in de schrijfserie die ik momenteel doe over de al eerder genoemde prachtige film ‘ Departures’. Zo blijkt voor mij maar weer dat alles zijn eigen tijd heeft en voor mij is het daar nu tijd voor. En die neem ik.

mijn ouderlijk huis
vele herinneringen
nog even van ons