Via de mail kreeg ik leuke reacties op ‘ de magie van letters’ en het woordenspel. Joke haalde er 60 woorden uit en Folkje zelfs 87! Ik maak een diepe buiging voor hen.

Van de week heb ik al mijn gedichten eens in één map gedaan en ik kwam verschillende oudere gedichten tegen die ik helemaal vergeten was tegen, zoals PUNK.
Ik heb deze geschreven voor een wedstrijd die over voedsel ging. De schrijfopdracht was: beschrijf een vrucht nu eens op een andere manier, kijk er eens anders naar, geef het eens menselijke eigenschappen. Welke vrucht ik koos en waar het gedicht dus over gaat vertel pas erna. Het leuke van het anders kijken en beschrijven is dat de tekst dan boven een vrucht uitstijgt en universeler wordt.

PUNK

een hanenkam
scherpe stekels
uitgezet als waakvlam

groene verdediging
van een zoete kern
bedekt de opening

het innerlijk blootgeven
betekent het einde
van een fier vruchtleven.

Ik denk dat ik het eigenlijk niet eens hoef te zeggen, maar voor degenen met iets minder fantasie: het was een ananas en ik moest denken aan een reportage die ik ooit had gezien over punkers met hanenkammen. Sommigen van hen waren zeer sociaal bewogen  en zelfs verlegen terwijl je dat aan hun uiterlijk niet direct zou aflezen. Schijn bedriegt, dat bleek maar weer.