Vanmorgen een onverwachte vrije ochtend en dus met Ton genoten van Borgen op de dvd. Wat een geweldige serie. En nu zit ik wat te rommelen op mijn kamer en zie het boek ‘De kunst van ouder worden’ van Joep Dohmen en Jan Baars en zie daar allerlei gekleurde stickertjes uitkomen. Ik sla een pagina open en geniet opnieuw van de aangestreepte stukken.

Het gaat over Democrites, een Griekse geleerde, astronoom en filosoof die leefde van ca. 460 tot 380/370 voor Christus. Nou, als je gedachten dan nog steeds in boeken verschijnen dan hebben die de tand des tijds ruim doorstaan. Hij werd ook wel ‘ de lachende filosoof’ genoemd : “blijmoedigheid is een zielstoestand waarin de atomen van de ziel in evenwicht zijn.”

Nog een fragment uit zijn teksten:
“De ouderdom is een verminking waarbij het lichaam geheel in tact is: hij bezit alles maar overal ontbreekt wel iets aan”.

 

 

 afbeelding uit Wikipedia
Ik heb een tijdje geleden een een soort uitsprakenkalender over ouder worden gekocht. Daarin lees ik onder andere: “ Ouderdom brengt niet altijd wijsheid met zich mee. Meestal komt ouderdom in zijn eentje.”
Wel, ik hoop dat ik geregeld op zal lopen met wijsheid en dat er wat blijft hangen want ouder worden zonder wijzer te worden, dat lijkt mij eigenlijk verspilling van je leven.