De trouwe lezers hebben de afgelopen dagen verse aanvoer gemist. Ik was een paar dagen met vriendin A. in een huisje in Sint Maartenszee om daar samen te fotograferen ( heel veel gedaan), te tekenen en schilderen ( niet gedaan), te schrijven ( bijna niet gedaan) en aan ons nieuwe boek te werken ( iedere avond gedaan). Fotograferen deden we iedere morgen op een ander stuk strand en we boften met het weer: geen spat regen en af en toe een beetje zon of mist ( dat laatste is ook mooi voor de foto’s). Na het strand gingen we naar ons huisje, kachel aan en lekker tutten met de foto’s op de computer. Eten deden we ook ‘ thuis’ op een pannenkoek en een patatje na. Natuurlijk zagen we, toen we kaarten voor thuis zochten, een tijdschrift over fotobewerking dat we nog niet hadden en ik zag een Quest met de 101 leukste vragen van 2012. En laat daar nu een vraag in beantwoord worden die ik mezelf laatst heb gesteld: ‘ hebben we in de winter minder zuurstof in de lucht omdat de bladeren van de bomen zijn en dus geen zuurstof kunnen produceren?’.

In het blad staat : ‘’ Bomen zijn de longen van de aarde’ zegt men. Maar een boom produceert niet alleen zuurstof, hij ‘ ademt’ die ook in. Dat gaat in de winter gewoon door, zij het op een laag pitje… Een boom neemt in de ander seizoenen zuurstof op om suikers te verbranden en te groeien. Dat proces stopt in de winter. Maar om te kunnen blijven leven moet de gaswisseling in de cellen doorgaan. Daarvoor heeft de boom lenticellen. Dat zijn kleine huidmondjes in de bast van de boom. Die nemen zuurstof op en scheiden afvalgassen uit…’

Toch is er in de winter niet echt minder zuurstof in de lucht omdat de bomen maar een klein deel va nde zuurstofproductie leveren. De meeste zuurstof komt van andere planten en algen op zee.

Aldus Bart van der Sluis in Quest.

Ik ben even gaan zoeken of ik een foto heb van die lenticellen en jawel, onder de B van berk. Het zijn die smalle strepen op de stam. En omdat sommige bladeren nog zo mooi te pronk hingen in het duin ook een blad dat nog wel zuurstof voor ons produceerde. ( klik erop om te vergroten)