Ton en ik zitten te wachten op kijkers in een schoon en opgeruimd huis. Ja zelfs mijn kamer is opgeruimd en je ziet weer dat de tafel van hout is en niet van papier. Trek niet mijn kast open, want daar heb ik alles ingedaan om het er later weer gewoon uit te halen en weer terug op de tafel te leggen. De krant heb ik uit en ik dacht: laat ik eens kijken of ik wat leuks voor Fluweelbloem kan vinden en jawel, in een oud boekje dat ik bij mijn moeder in de boekenkast vond. Het heet’ De beste tips uit ‘ Libelle weet ‘t. en daar zie je zo leuk de tijdgeest van de jaren zeventig in terug. Ik zal wat tips doorgeven.

Tandenborstel-klusjesborstel .
Gooi een oude tandenborstel nooit weg. Hij is van onschatbare waarde bij het poetsen van gegraveerd koper of zilver, bij een grote schoonmaakbeurt in de badkamer (om eindelijk eens achter de leidingen te kunnen duiken), maar ook om de naaimachine stofvrij te maken. Voor kinderen die met verf zogenaamd spetterwerk maken is een tandenborstel onmisbaar. De borstel is ook fijn voor het schoonmaken van een scheerapparaat.

Ja, dat spetteren met verf herinner ik me nog goed. Onder een stukje gaas legden we in de herfst bladeren neer op stevig papier en dan gingen we er met in inkt of verf gedoopte tandenborstels overheen. Prachtige werkjes ontstonden dan. En wat daar staat over de tandenborstel en de badkamer, dat lijkt wel een grap, dat was/is een straf voor mensen die iets misdaan hadden.

Nooit meer zoeken in de knopendoos.
Wat een werk om de knopendoos iedere keer te moeten omkeren als u een paar knopen nodig hebt. Breng er systeem in. De kinderen zullen u graag een handje helpen. Zoek alle knopen van één soort bij elkaar en rijg ze aan een bloemistendraad. Alle knopenkettinkjes van één kleur rijgt u daarna aan pijperagers.

Ik heb nog een knopendoos, net als mijn moeder, maar ik ben er bijna zeker van dat bij onze kinderen zo’n doos ontbreekt in het huishouden. Vroeger vonden ze het leuk om die te sorteren als spelletje. Ik maak eigenlijk bijna nooit gebruik meer van de doos die wel geregeld nieuwe knopen ontvangt, maar nu in kleine plastic zakjes die in nieuwe kledingstukken zitten. Maar ik weet ook nog dat als je vroeger een bepaalde knoop nodig had, je die vaak niet had en toch allemaal nieuwe moest kopen. Ja, en die pijperagers, daar maakten we vroeger figuurtjes mee en ik herinner me dat ze vaak in hele felle kleuren waren en dat we dat juist heel mooi vonden. Tja, mannen met een pijp zijn ook een uitstervend ras aan het worden. Mijn Ton heeft er ook ooit een gehad, maar hij rookte liever een sigaret. Ook dat is allemaal verleden tijd. Net als op een verjaardag allerlei glaasjes met verschillende sigaretten en sigaren voor de visite en daar zat je als kind dan gewoon de hele tijd bij mee te roken. Blij dat dat in ieder geval nu anders is.

Nog een laatste tip voor vandaag:
Streperige ramen.
Lap de ramen aan de binnenkant met horizontale bewegingen aan de buitenkant in vertikale richting. U ziet zo snel waar een lelijke opgedroogde streep zit en hoeft niet van binnen naar buiten te rennen.

Tja, logisch dat de huisvrouwen van toen de hele dag met het huishouden bezig waren. Blij dat ik er nooit zo zwaar aan heb getild en lezen leuker vond dan lappen en dus ging zitten lezen en de strepen op de ramen de strepen liet.