Deze week gaf ons regen en zon, eerlijk met elkaar afgewisseld. Ik zag mijn eerste kastanje op het fietspad liggen maar kon niet stoppen. De bomen beginnen te verkleuren, ik rook de herfst al weken voor hij te zien was. De dichter Chawwa Wijnberg schreef het gedicht ‘Het is afgelopen’ over het einde van de zomer. Ik neem de derde strofe:

…paars is het zomerblauw
in bramen
de zon is ingeblikt
en men koopt kaartjes
om voor te klappen, schmink
en het theaterlicht…

Geen theater deze week maar wel twee keer andere cultuur. Allereerst met onze fotogroep Miga naar Amsterdam naar de Westergasfabriek voor een grote internationale fototentoonstelling. Dat was smullen, ook door het zeer vriendelijke personeel op het terrein. Het begon al dat een jonge man bij de ingang tegen vriendin G. zei:’ wat heeft u geweldig haar, daar word ik helemaal blij van’. Nou, als je dat als 65jarige hoort, dan gaat je neus wel glimmen. We hebben een deel maar gezien, het was teveel en er moest ook tijd uitgetrokken worden om lekker buiten te lunchen. Binnen mochten er geen foto’s gemaakt worden, dus buiten maar even onze hobby beoefend. Ik kwam langs een stuk terrein dat was afgezet met wit doek en daar zag ik twee donkere stukje opgeplakt. Mooi voor mijn serie’ rust-stilte’. De jonge man die mij bezig zag zei: ‘ik zie het al, u hangt hier volgend jaar’. Natuurlijk ontkende ik dat, ik ken mijn plaats in deze fotowereld, en toen zei de jonge man’ kom eens hier, nu heb je zo’n leuk jasje aan en zit je kraag helemaal lelijk’. Je snapt dat ook ik met een lach mijn vriendinnen opzocht die al een stuk verder waren.

En vandaag met A. naar Rijswijk naar de Papierbiënnale. Daar gaan we altijd samen heen, gewapend met fototoestel want hier mag je wel fotograferen en dat doen wij dan ook. Wat hebben wij lopen genieten van deze bijzonder kunst die iedere keer weer nieuwe kanten laat zien. Natuurlijk het boek gekocht om thuis lang na te genieten. Morgen meer over deze tentoonstelling. Nu een paar foto’s van het dagje Westergasfabriek. Prachtig terrein trouwens, ik was er nog nooit geweest. Ook iets voor op een zomerse dag zo maar wat rond te lopen. Je ziet het, bijna 65 maar nog volop de wereld aan het verkennen.