Afgelopen woensdag wandelde ik met neef Arnold door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Heerlijk zomerweer dus in plaats van het museum gingen we het duin in. We liepen allebei door, voor ons, onbekend terrein en dus toen we terug wilden en geen pad zagen, namen we voor de zekerheid het ruiterpad. Liep niet makkelijk maar het leverde ons wel wat op: doornappels. We zagen de plant in een rij achter elkaar staan op een soort zandverhoging, net als bij asperges en lof. De naam’ doornappel’ schoot me in het hoofd maar of die plant echt zo heette, dat wist ik niet. Ik twijfelde want bij de eerste zag ik niets stekeligs, tot Arnold zei dat de vruchten heel stekelig zijn. Dan zou het wel eens de goede naam kunnen zijn. Arnold is meer van de herten en ook hij maakte foto’s van zijn favoriete duindieren, al waren ze niet zo talrijk te zien als anders..


Klik op de foto’s om te vergroten.
Thuisgekomen ben ik in de boeken gedoken om te kijken of deze plant inderdaad de doornappel is, en jawel. Maar eerst mailde ik Ibo om te vragen naar die vreemde rijen waarin de planten stonden, alsof ze in een moestuin stonden, zo netjes op een rij. En als altijd kwam het antwoord snel: (ik pak er een stukje uit)
Hoe komt dit. Wel, het zaad van de doornappel blijft jaren goed op en in
de grond liggen. Tot dat er gegraven wordt voor leidingen of als het zand elders is afgegraven en op een andere plek wordt gedeponeerd ter egalisering. Na deze handelingen komen de zaden gelijk uit en dat is o.a. op genoemde plek het geval, hier is gegraven en met zand opgevuld. Daarom staan de planten ( zijn wel giftig !!)zo mooi in de rij, want alleen op die plaats is er zand gedeponeerd.’

In mijn boeken las ik o.a.:
bloeiperiode juni – september, hoogte, tot 1 meter. Eenjarig, verspreiding gering. Groeien het liefst op stikstofrijke en bij voorkeur vroegere mestopslagplaatsen.

Dat past dan weer mooi bij het ruiterpad en de paardenpoep die daar geregeld zal liggen.

Nog een laatste raad voor meisjes die willen trouwen: raak vooral geen doornappel aan voordat u getrouwd bent, want de huwbare schone die deze plant aanraakt krijgt een kreupele echtgenoot…

Het is maar dat je het weet. Volgende keer nog meer informatie want alles ineen is voor sommige van de lezers iets te veel, werd mij wat aarzelend verteld. En omdat ik het leuk vind om gelezen te worden en helemaal om af en toe reacties te krijgen, luister ik naar deze hint. Wordt dus vervolgd.