We deden onlangs wat schrijfoefeningen met behulp van een schaaltje zomerfruit. We moesten eraan ruiken, voelen, ervan proeven en dan herinneringen laten opkomen. Bij de zoete aardbeien dacht ik aan het toetje van vroeger: mijn moeder zette ’s middags al voor ieder een beschuit met daarop yoghurt en suiker weg. Vlak voor we het toetje gingen eten kwamen daar dan aardbeien op. Wat een traktatie was dat die sompige beschuit met een lepel opeten. En soms kregen we een boterham met aardbeien en heel veel suiker erop. Dat brood was wit want mijn moeder had zich voorgenomen na de oorlog, zodra er witbrood was, nooit meer bruin brood te eten. En ze eet nog altijd alleen witbrood. Nu gesneden, toen niet en dat deed zij zelf, al was zij er niet handig in en zo had je vaak boterhammen die aan een kant dun en aan de ander kant dik waren. Zo’n witte boterham kreeg ik ook mee op schoolreisje en dan zat er een omelet tussen. Het brood werd wat soppig, heerlijk vond ik het en at het veel te vroeg op. En thuis hadden we af en toe heel donkerbruine basterdsuiker en mochten we daar een boterham dik mee beleggen. Ik krijg er nog het water van in mijn mond. Ik realiseer mij dat er erg veel suiker gebruikt werd, ook bij het bereiden van groente. In de snijbonen ging suiker, over de wortelen. En het leuke is dat ik vrijdag van vriendinnen hoorde dat zij dat nog doen.

Wat hadden wij verder aan fruit? Niet de bramen en frambozen die op het schrijfschaaltje lagen. Wel appels, peren en bananen en dat sneden wij vaak in plakjes voor op brood. Ik weet niet of ik dat bij onze kinderen heb gedaan. Ik weet wel dat ik het als kind met banaan het lekkerst vond, vooral als hij erg rijp was.

Nadat we over dat fruit hadden geschreven moesten we er één woord uithalen en daar een woordgedicht van maken. Ik koos voor het woord ‘ herinnering‘.
H heerlijk zoet
e eerlijk fruit
r ruikt naar toen
i
intens
n nergens bespoten
n nu vaak zonder smaak
e eindeloos warme dagen
r regen viel maar af en toe
i iedereen speelde op straat
n noemde de buren tante en oom
g gezond eten was nog niet uitgevonden